Je hebt Dyslexie en toch een blog.

wp-15507299270083820524436944333644.pngHallo Lieve Lezers van bookstamel ,

Regelmatig krijg ik dezelfde vragen van mensen die mijn blog lezen dus leek het me leuk om een nieuwe rubriek te beginnen vraag het bookstamel ! En vandaag trap ik af met de eerste blog in deze rubriek .

De vraag van vandaag is : Je hebt Dyslexie en toch een blog is dat niet heel lastig ?

Tja dat is een hele goede vraag ! En ik moest dan ook echt even over deze vraag nadenken want wat is lastig . Ik vind bloggen vooral heel erg leuk om te doen en vooral als het bloggen over boeken is omdat ik heel erg graag lees . Lezen heb ik namelijk totaal geen moeite mee, vroeger op school haalde ik mijn punten voor Engels en Nederlands dan ook op met mijn leestoetsen . Maar schrijven dat is dan weer een heel ander verhaal . Ik heb erg veel moeite met schrijven van bepaalde woorden die ik gewoon keer op keer verkeerd kan schrijven , Ik kan ook bijv een titel van een boek of de naam van een schrijfster wel 100 keer lezen en hem dan uiteindelijk toch nog verkeerd schrijven . Ook is het bijvoorbeeld voor mij erg lastig het verschil te onderscheiden tussen wanneer ik me of mijn moet plaatsen . Het zetten van leestekens dat is nog zo’n vervelend iets met mijn dyslexie vaak doe ik maar gewoon iets . 

Dus lastig tja hoe ik dingen moet schrijven is soms erg lastig . Maar ik denk dat zolang ik vanuit mijn hart schrijf en er gewoon eerlijk over ben dat ik er niet zo heel veel last van heb . Mijn blog is de afgelopen maanden enorm gegroeid als je kijkt naar het bezoekers aantal . Ik denk dan dat mensen het dus toch wel leuk vinden wat ik doe . Ook ben ik nog niet echt vaak aangesproken op mijn “foutjes” om het zo maar even te noemen . Tuurlijk hoe meer bezoekers ik krijg hoe spannender ik het vind want dat betekend dus ook dat meer mensen mijn spelfouten zullen ontdekken . Zeker omdat we het hebben over een wereld waarin taal een hele grote rol speelt . Toch hoop ik met mijn blog te kunnen laten zien dat ondanks dat je dyslexie hebt en fouten maakt je toch ook heel erg van lezen en schrijven kunt houden . En het positieve aan bloggen met dyslexie is dat ik er enorm veel van leer . Woorden die ik vroeger altijd fout schreef krijgen nu elke keer zo’n mooi rood streepje van de spellingscontrole en daardoor weet ik dat ik iets niet goed heb gedaan . Waar ik in het begin die woorden nog regelmatig op moest zoeken zie ik nu zelf vaak de fout al , en sommige woorden schrijf ik al helemaal niet meer fout . Ook krijg ik af en toe tips van schrijvers of uitgevers hoe ik kan kijken of ik bijv me of mijn moet schrijven . Maar als ze dat doen dan is het niet belerend maar meer op een manier van misschien heb je er iets aan . Ik sta dan ook zeker open voor dit soort tips en tricks . Sterker nog ik zit er over na te denken om toch eens te kijken of ik door middel van een opleiding of workshop mijn taal nog meer kan verbeteren . Vroeger werd er op school gewoon heel weinig met dyslexie gedaan je kreeg wat extra tijd en dat was het . Terwijl tegenwoordig er gewoon heel veel tips en tricks zijn om mensen met dyslexie bepaalde dingen te leren . 

Maar ook heb ik dus wel eens mails met interviews of voorstelblogs naar auteurs gestuurd waar ik domme foutjes in heb gemaakt , zoals de titel verkeerd schrijven of een achternaam een paar keer goed en fout schrijven omdat ik het soms echt niet zie . ( dit gebeurd steeds minder en als het gebeurd komt het vaak omdat ik moe ben of teveel op een dag heb gedaan ) En gelukkig vonden de auteurs het geen mega ramp . Mijn eind oordeel is dus eigenlijk vrij simpel . Bloggen met dyslexie is niet lastig maar soms wel een uitdaging . 

Heel veel liefs ,

Melanie

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s