Recensie: Vergane Glorie van Johan Lubbers

Lieve lezers van Bookstamel,

Dat ik echt in een enorme leesflow zit momenteel hebben jullie vast al gemerkt. Want de ene na de andere recensie vliegt jullie om de oren. Momenteel lees ik gemiddeld 1 boek per 2 dagen. Mijn hoofd is overvol en voor mij is lezen dan echt de manier om te ontspannen. Het ene boek bevalt beter dan het andere boek maar echte tegenvallers die hebben we zo aan het begin van het jaar gelukkig nog niet gehad. Stiekem ben ik daar altijd best wel bang voor want wat nou als een boek opeens heel erg tegenvalt? Ik haat het om slechte scores te moeten geven. Het laagste cijfer dat ik een boek ooit heb gegeven is een 4 slechts 2 sterren. Gelukkig is dat pas een keer gebeurd. Meestal geef ik tussen de 3-4 sterren een 7 tot 8,5 is dat voor mij alles boven de 9 krijgt 5 sterren. 

20200110_161418.jpg

Wil jij Vergane glorie van Johan Lubbers kopen dan kun je dat hier doen. 

Een sterk vrouwelijk personage. 

Titel: Vergane Glorie Auteur: Johan Lubbers Uitgeverij: Zilverspoor Genre: Fantasy Cijfer: 7,5

Hier gaat het boek over: 

Geesten van voorouders die over je waken, Goden die de wereld hebben geschapen… Het zijn niet meer dan verhalen voor de jonge jaagster Anya. Totdat ze zelf een visioen van vroegere tijden krijgt. De ruïnes waartussen ze leeft, veranderen in een prachtige tempel en tonen haar een glimp van het leven van iemand anders. Het versterkt haar wens om haar banden met haar voorouders aan te halen en zichzelf te bewijzen op een zielentocht. De traditie dat alleen mannen dit mogen doen, wil ze doorbreken.
Wanneer Anya wordt beloofd aan een vreemde en haar eigen dromen in duigen vallen, keert ze haar volk de rug toe. Wat willen de visioenen haar laten zien? Ze begint aan een gevaarlijke reis en volgt de visioenen naar de ruïnes diep in het gebied van de kannibalen om antwoorden te vinden en een allesbeslissende keuze te kunnen maken.

Dit vind ik van het boek:

Vergane Glorie is het eerste boek dat ik lees uit de hand van Johan Lubbers. Bij het zien van de cover vroeg ik mij af waarom de stad op de cover zo vaag was. Was dit zo bedoelt of een druk fout? Als snel in het boek kwam ik er achter waarom dit zo was en viel de cover gelijk op zijn plek.

In dit verhaal is de hoofdrol weg gelegd voor een vrouw en wat voor een. Anya is de dochter van het stom hoofd van het volk, de Weyra’s. Je zou dus verwachten dat Anya super geliefd is bij haar volk maar dit blijkt niet zo te zijn. Anya heeft vuurrode haren en een extreem witte huid ze zou zo de dochter kunnen zijn van Hestor. Daarnaast wil Anya geen vrouwelijke taken uit voeren nee het is haar grootste droom om de beste jager van haar volk te worden. Haar grootste droom is dan ook om op zielentocht te gaan. Anya is een sterke vrouw een echte vechter! Ze vecht voor haar dromen en ideale en om te mogen zijn wie ze is.

Religie en de Visioenen die Anya krijgt spelen een hele grote rol in het boek. Eigenlijk zijn de visioenen het vertellende aspect wat ons leert over de dingen die vroeger zijn gebeurd.  De man aan wie Anya beloofd word krijgt verder in het boek ook een steeds belangrijkere rol want hij gaat opzoek naar Anya als ze vertrokken is op haar zielentocht. De band die Anya met deze man opbouwt heeft Johan Lubbers heel mooi weten neer te zetten. Johan is ook goed in de world building van het verhaal.

Persoonlijk vond ik een van de mooiste stukjes in het boek als Anya is ontvoerd door de kanibalen. Dit stuk is heel beeldend verteld en je voelt Anya haar wanhoop maar toch ook haar kracht. Zeker op het moment dat ze weer weg zakt in een visioen. Wat er daarna gebeurd moet je toch echt zelf lezen.

Het boek krijgt van mij een 7,5 ik ben dit jaar wat strenger merk ik. Ik lees heel veel fantasy en hoewel dit boek me wist te boeien en vlot weg las heb ik dit jaar betere fantasy boeken gelezen. Maar een 7,5 is een prachtige voldoende en ik raad het boek dan ook zeker aan bij elke fantasy lover!

Liefs, Melanie

14 reacties Voeg uw reactie toe

 1. rachel schreef:

  zo je zit inderdaad in een lees flow 😀 maar als het voor jou ontspannend is why not!!

  1. Bookstamel schreef:

   Jup ik vind het echt heerlijk ontspannend, net als borduren en mijn fotoalbums maken in photoshop eigenlijk ben ik maar een saaie huismuts haha
   Bookstamel onlangs geplaatst…1000 vragen aan jezelf – 2My Profile

 2. stefanie schreef:

  ZO dat zijn een hoop boeken die je leest! Dit klinkt wel als een leuk boek!

  1. Alexandra schreef:

   Ik ben helemaal geen fantasie lezer en toch gaat het bij jouw recensies iedere keer kriebelen. Toch eens een keer één gaan lezen denk ik.
   Alexandra onlangs geplaatst…Slapen zonder zorgenMy Profile

  2. Bookstamel schreef:

   Ja deze maand gaat denk ik echt een record worden voor mij 🙂 normaal lees ik 8-10 boeken per maand maar daar ga ik nu denk ik dik overheen. Ach ja soms zit ik in een flow en soms echt totaal niet.
   Bookstamel onlangs geplaatst…1000 vragen aan jezelf – 2My Profile

   1. Bookstamel schreef:

    @alexandra gewoon proberen als het niks is dan weet je het voor de volgende. Ik heb ook wel eens boeken waarvan ik denk ooh ja waarom wilde ik die ook alweer lezen.
    Bookstamel onlangs geplaatst…1000 vragen aan jezelf – 2My Profile

 3. Janine schreef:

  Jeetje, ik ben allang blij als ik 2 boeken lees per jaar haha, trouwens dit boek lijkt mij wel ontzettend leuk! ik houd wel van dit genre

  1. Bookstamel schreef:

   Het is een heerlijk genre als je jezelf even wil verliezen in een andere wereld. 2 boeken is toch ook mooi. Ik zeg altijd het maakt niet uit hoeveel je leest als je maar van de boeken die je leest geniet.
   Bookstamel onlangs geplaatst…1000 vragen aan jezelf – 2My Profile

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Wat goed dat je met een vol hoofd toch kunt lezen. Ik kan me dan juist vaak niet meer goed concentreren helaas.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Tijdschriften opruimen: vijf snelle tips en tricksMy Profile

  1. Bookstamel schreef:

   Ooh maar die dagen heb ik ook heel vaak hoor 🙂 maar dan kan ik me nergens op concentreren dan is het doelloos netflix staren met een chicklit film ofzo.. Maar dat zijn meestal dagen waarop de pijn de overhand neemt en ik het even helemaal gehad heb
   Bookstamel onlangs geplaatst…1000 vragen aan jezelf – 2My Profile

 5. Ik hoop dat je voorlopig geen tegenvallers tegenkomt, dan zou je zomaar uit je lees-flow kunnen raken en dat zou jammer zijn! Ik heb zelf nog nooit van Johan Lubbers als schrijver gehoord, maar dit klinkt als een mooi avontuurlijk boek.
  Roxane Beekhuizen onlangs geplaatst…Alleen in Japan als jonge, buitenlandse vrouwMy Profile

  1. Bookstamel schreef:

   Dat zou zeker jammer zijn maar dat zal vast wel weer een keer gebeuren dit jaar (Meestal als ik teveel dezelfde soort boeken achter elkaar lees daarom probeer ik af te wisselen) Het is zeker een mooi en avontuurlijk boek. Juist omdat mensen vaak de Nederlandstalige/ Vlaamse schrijvers niet kennen ben ik begonnen met dit blog 😉
   Bookstamel onlangs geplaatst…1000 vragen aan jezelf – 2My Profile

 6. Linne schreef:

  Wow 1 boek per 2 dagen 😳
  Het boek spreekt mij heel erg aan!

  1. Bookstamel schreef:

   Ja momenteel wel maar dat kan maar zo weer veranderen hoor 🙂
   Bookstamel onlangs geplaatst…1000 vragen aan jezelf – 2My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge