Interview met Esmeralda de Vries + winactie

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het tijd voor een interview met Esmeralda de Vries. Als je nu goed op let tijdens dit interview dan kun je ook nog eens kans maken op het boek: Sansaar – De hoeders. De regels voor deze winactie vind je in de post hier.

Oke tijd om te beginnen met het interview met Esmeralda de Vries.

Hoi Esmeralda, het is de eerste keer voor jou hier in mijn kleine hoekje in boekenland. Zou je jezelf even kort aan mijn lezers kunnen voorstellen.

Natuurlijk, graag zelfs. Ik ben 50 jaar en woon met mijn man en onze dochter in een prachtig deel van Almere. In het dagelijks leven ben ik IT-manager van een grote afdeling die zich bezig houdt met data. Het is een hele inspirerende omgeving voor mij als schrijfster omdat we werken aan voorspellingen en vormloze virtuele werelden die je niet kunt zien maar er wel zijn.

Je woont in de bossen bij Almere ben je ook echt een natuur/outdoor persoon?

Ik voel me sterk verbonden met de natuur. Deels gaat De hoeders daar ook over. De natuur op onze planeet is zo verschrikkelijk mooi, levendig en stralend maar tegelijkertijd ook kwetsbaar. We moeten er zuinig op zijn naar mijn mening. Ik probeer daar ook mijn steentje aan bij te dragen door bijvoorbeeld geen vlees te eten en zo min mogelijk spullen te hebben. Hoewel dat laatste met wisselend succes moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen.

Sansaar – De Hoeders is jou eerste boek. Waar komt je passie voor schrijven vandaan?

Mijn moeder werkte jarenlang bij de bibliotheek en probeerde mij wekelijks te voeren met Nederlandse klassiekers van Guus Kuijer en Thea Beckman. Vergeefse moeite want ik verzon het liefst zelf verhalen. Ik was zo’n kind dat regelmatig voor de klas werd geroepen om voor te lezen uit eigen werk. Dat moet heel irritant zijn geweest voor mijn klasgenootjes bedenk ik me nu.

Ik ben iemand die regelmatig hardop allerlei vragen stelt over techniek, natuurkundige maar ook spirituele vraagstukken; zou dit echt kunnen? En wat dan…? Dat soort vragen brengen me dan op ideeën die ik snel in een notitieboekje opschrijf om later uit te werken. Deels omdat ik een buitengewoon slecht geheugen heb en deels omdat ik enorm kan genieten van het tactiele schrijfproces en het feit dat je gedachten zo werkelijkheid worden.

De Hoeders is een steampunk verhaal. Hiervan zijn er nog maar weinig in Nederland waarom heb je juist voor dit genre gekozen?

Omdat ik hou van de sfeer van steampunk. Het is een genre dat de stijl van het Victoriaanse tijdperk aan het einde van de 19e eeuw en het gevoel van technische ontwikkeling combineert met sci-fi en fantasy. In steampunk is de onderliggende techniek vaak open en bloot zichtbaar; roestige buizen, schroeven, hendels en meters zijn typische kenmerken. Alles klinkt en ruikt alsof je in een fabriekshal staat met in stoom gehulde, sissende en stampend machines. Ik hou van dat robuuste en duurzame.

Hou jezelf in het dagelijks leven (Of in het weekend) ook van een steampunk levensstijl?

Ik heb heel lang gezocht naar wat mijn stijl nu eigenlijk is. Vooral omdat wat ik mooi vind eigenlijk nooit in de mode is of populair hier in Nederland. In het buitenland is dat anders. In Engeland, Frankrijk en vooral in Azie en Amerika is steampunk erg populair. Met de komst van internet ben ik er jaren geleden achter gekomen dat mijn stijl een naam heeft: steampunk. In mijn dagelijks leven laat ik af en toe wat stijlkenmerken terugkomen. Met name in mijn kledingkeuze en interieur. Bij dat laatste heeft mijn man inmiddels wel wat restricties opgesteld hahaha.

Wat vond je het aller moeilijkste aan het schrijven van je boek?

Alles! Ik ben bijvoorbeeld heel slecht in spelling dus daar ga je al. Maar wat ik het aller-moeilijkste vond was om het middenstuk spannend te houden. Dit is het deel in elk boek, waar het geduld van de lezer op de proef wordt gesteld. Ik heb mijn best gedaan om in dat deel de personages verder te ontwikkelen zodat je als lezer steeds meer verbintenis voelt.

Welk personage uit De hoeders is jouw favoriet en waarom?

Moeilijke vraag om te beantwoorden zonder veel te verklappen. Ik weet natuurlijk veel meer van de personages dan tot nu toe staat geschreven. Vrijwel alle personages zijn jonge mensen die zich op bewonderenswaardige wijze ontwikkelen, in soms levensgevaarlijke omstandigheden. Maar er is een persoon die uit alle macht probeert de gebeurtenissen in goede banen te leiden. Een stokoude dame die er fragiel uit ziet maar meer power heeft dan in eerste instantie doet vermoeden. Antoinette is mijn favoriet.

Nu jouw boek is uitgekomen gaan lezers een mening vormen over jou verhaal. Ze zullen deze ook delen in recensies. Vind je het spannend om deze recensies te gaan lezen?

Ja, het is heel spannend om recensies te lezen maar ik lees ze allemaal. Tot nu toe heb ik vooral positieve feedback gekregen maar ik sta heel erg open voor verbetersuggesties. Ik ben nu bezig met het tweede deel van Sansaar en ik heb genoeg ruimte om eventuele feedback mee te nemen.

Oke tijd voor de dilemma’s welke kies jij en waarom?

Televisie of theater?

Televisie, vanwege de special-effects en het feit dat het flexibel is. Ik kan er overal van genieten wanneer ik wil.

Fantasie of werkelijkheid?

Fantasie. Dat heb je namelijk nodig om de werkelijkheid verder te ontwikkelen.

Lezen of schrijven?

Schrijven. Mijn inspiratie om te schrijven haal ik niet alleen uit boeken maar ook uit films, series, games [Myst!]en uit wetenschap.

E-boek of papieren exemplaar?

E-boek en luisterboek. Dat heeft vooral met gebrek aan ruimte te maken. Als er al een boek het huis in komt gaat er ook een uit. Meestal richting de kringloopwinkel zodat iemand anders er nog van kan genieten.

Uit eten of lekker thuis koken?

Hangt er van af. We zijn alle drie lekkerbekken en houden enorm van koken. Maar als ik een tip krijg om een restaurant uit te proberen dan doen we dat zeker.

Pasta of Friet?

Friet! Zelfs al het een dag oud is of aangebrand. Heerlijk.

Winactie

Welke vraag moeten de lezers beantwoorden om kans te maken op een exemplaar van jouw boek?

Welke Franse 19e eeuwse sci-fi schrijver wordt geëerd in Discoveryland in Disneyland Parijs?

Veel van het werk van deze beroemde schrijver is op prachtige wijze verfilmd. Als je meer wilt weten over de steampunk stijlkenmerken kan ik je deze films zeker aanraden.

 • Beantwoord deze vraag in een comment hieronder voor 29 januari
 • kom op 31 januari terug om te kijken of je de winnaar bent.
 • In dit document kun je zien of ik je comment heb gelezen.

Heel veel succes, Liefs Melanie

Bookstamel

Al jaren lang lees ik heel veel boeken. Daarom ben ik uiteindelijk een blog begonnen waar ik mijn passie voor boeken deel.

Dit vind je misschien ook leuk...

38 reacties

 1. W Wagenaar schreef:

  De schrijver is Jules Verne

 2. Ans Stier schreef:

  Jules Verne, hij heeft een hele attractie naar zich weten te vernoemen 😉

 3. JN Kingma-Postma schreef:

  Jules Verne.

 4. Leuk om de schrijfster achter het boek te lezen. Vooral de zin: Hoe houdt je het middenstuk spannend.
  Lindaschrijfthetop onlangs geplaatst…Lockdown Januari 2021 | Thuis les geven aan mijn tienerMy Profile

 5. Hope schreef:

  Jules Verne met Les Mystères du Nautilus. Prachtig. Ben er afgelopen jaar nog op m’n huwelijksreis geweest. Vlak voordat … uh … Zo’n mooie tijd gehad daar!

 6. Monica schreef:

  Dat is Jules Verne. Zo gauw het weer mag, gaan wij weer naar Parijs!

 7. Janet schreef:

  Leuk om meer over de schrijver van een boek te lezen en hoe het proces tot het schrijven ontstaat. Erg interessant weer.
  Janet onlangs geplaatst…Wintervoorbereidingen: welke winterkleding trek jij aan?My Profile

 8. Shirley schreef:

  Jules Verne

 9. Ans schreef:

  Deze beroemde schrijver is Jules Verne

 10. Willem de Wal schreef:

  Deze schrijver is uiteraard Jules Verne

 11. Nelly schreef:

  Dat is Jules Verne

 12. Inge Bergsma-Kiezebrink schreef:

  Ik denk ook Jules Verne

 13. jhon dovens schreef:

  jules verne

 14. L Kroon schreef:

  Jules Verne

 15. Marja schreef:

  Jules Verne

 16. Sonja Schaap schreef:

  Jules Verne 😉

 17. karin de graaf schreef:

  Jules Verne

 18. Rik schreef:

  Dat is Jules Verne

 19. Sander schreef:

  Jules Verne

 20. Marian B schreef:

  Ik doe graag mee. Het antwoord moet Jules Verne zijn 😉😃

 21. pascale schreef:

  De schrijver is uiteraard Jules Verne!

 22. Will Langenberg schreef:

  De schrijver is Jules Verne.
  Heel graag doe ik mee.

 23. Manuel Konijnendijk schreef:

  Jules Vernes!

 24. Anneliese de Waal schreef:

  Het antwoord = Jules Verne.

 25. Remco B schreef:

  De Franse 19e eeuwse sci-fi schrijver die wordt geëerd in Discoveryland in Disneyland Parijs is Jules Verne

 26. Corinne Bruinstroop schreef:

  Jules Verne

 27. Rosemary van Duinen schreef:

  Jules Verne

 28. Marjan schreef:

  Jules Verne

 29. Wim Best schreef:

  Jules Verne

 30. Paul Konings schreef:

  Jules Verne

 31. Eliatha Buurmans schreef:

  Jules Verne

 32. Anita schreef:

  Jules Verne

 33. Angelique van Baaren schreef:

  De schrijver Jules Verne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge